Carta de “benvinguda” a Máxima Zorreguieta, reina consort dels Països Baixos

Aprofitant que el passat 30 d’abril la Reina Beatriu dels Països Baixos va cedir el tro al seu fill, el Príncep Guillem, els escriptors holandesos participants a la 39ª Feria del Internacional de Libro de Buenos Aires no van voler deixar passar l’oportunitat de donar-li la benvinguda a la nova reina consort, Máxima Zorreguieta o, des de dimarts passat, Màxima dels Països Baixos (curiós nom superlatiu i diminutiu al mateix temps), portenya de naixement.

Els escriptors holandesos Arnon Grunberg, Gerbrand Bakker, Herman Koch i Anne Vegter.

A l’escrit de benvinguda, redactat a quatre mans pels escriptors Arnon Grunberg, Herman Koch, Anne Vegter i Jan Van Mersbergen i titulat Cartes a la Reina, no van faltar reflexions socials, ironia i humor característiques que en algunes ocasions van deixar estupefactes alguns dels visitants que es deixaven caure per l’original ‘Café Amsterdam’, instal·lat dins del recinte firal.

L’autor de A l’altre banda de la nit, Jan Van Mersbergen, que va ser el segon escriptor en intervenir, va declarar, amb una intenció clarament reivindicativa: “hace poco vi aquí a un basurero saltar a la parte última del camión y bailar un tango con la basura. El hombre se movía muy bien. Su majestad, ¿ha visto en su ciudad a un basurero bailando el tango con la basura?”.