Esteu veient les notícies relacionades amb Pol Dunyó i Ruhí (Veure-les totes)

“Un llenguatge poètic i un format inspirat en el manifest”: ‘BCN Smart Rural’ recomana ESTRIPAR LA TERRA

En un article titulat “4 llibres per a un sistema agroalimentari més sostenible”, BCN Smart Rural recomana ESTRIPAR LA TERRA, de Pol Dunyó.

Hi diu: “El pagès i propietari del Turó d’en Rompons, Pol Dunyó i Ruhí, ens convida en aquest llibre a repensar la nostra relació amb el temps, la terra i els aliments que hi produïm. Amb un llenguatge poètic i un format inspirat en el manifest, Dunyó denuncia “la sobreexplotació, la pressa i la violència contra l’entorn natural” i comparteix les seves idees per a fer més sostenible el treball al camp”

Ressenya d’ESTRIPAR LA TERRA a la revista Nova Ruralitat

Jordi Marín signa aquesta ressenya d’ESTRIPAR LA TERRA, de Pol Dunyó, a la revista Nova Ruralitat:

“Pol Dunyó és un pagès agroecològic d’Orrius (Maresme) que té la peculiaritat de treballar la terra amb tracció animal. Amb Estripar la terra presenta al lector una mirada sobre el rural amb fortes càrregues de crua realitat. Dunyó estripa literalment la visió adulterada i ensucrada d’una ruralitat idíl·lica que sovint es dibuixa des de les ciutats tot posant de manifest les maltempsades, meteorològiques i administratives, a què es veu sotmesa alhora que defuig dels derrotismes i dels relats èpics de resistència numantina.

El subtítol és clarivident: Contra les mentides del món rural. Certament aquesta és la millor descripció del que l’assaig de Pol Dunyó representa. Amb un estil narratiu que sovint té pinzellades poètiques, ens narra el dia a dia de l’ofici de pagès amb una dignitat i un respecte envejables. Qui haja tingut la sort de conèixer la vida al mas sabrà reconèixer en les paraules de Dunyó un món ben proper i ajustat a la realitat.

Darrerament apareixen discursos abraonats que reclamen una ultraprotecció del territori rural que Dunyó desmunta amb una lucidesa que mereix un punt i apart. Aquest discurs conservador no es limita al paisatge sinó també a tot el que té a veure amb el bestiar. En ple debat sobre el model de producció càrnia, les paraules de Dunyó esdevenen molt necessàries per situar el focus del debat allà on cal: és un model de ramaderia extensiva amb un mercat de proximitat el que necessitem. Cal posar seny, d’altra banda, al discurs animalista que veu amenaces per tot arreu alhora que cal denunciar aquelles pràctiques que denigren la vida animal. Dunyó ho resumeix magistralment en una frase: respectar la mort i celebrar la vida.

Un text breu que descriu amb molta franquesa el que l’autor defineix com ruralisme i que des del Fòrum anomenem, senzillament, nova ruralitat.”

Ressenya d”ESTRIPAR LA TERRA’ a la revista Agrocultura

El número 86 de la revista ‘Agrocultura’ publica una ressenya d’ESTRIPAR LA TERRA, de Pol Dunyó. Diu:

“Amb un estil entre la prosa poètica i la reivindicació, l’autor ens ofereix reflexions i propostes per revisar la
feina al camp, com es fa i quins són alguns falsos mites que cal desmuntar, com la suposada poca producció
de les varietats locals o la impossibilitat de cultivar sense desherbar. Pol Dunyó parteix de la seva experiència
com a pagès en producció ecològica i practicant de la tracció animal per fer apologia de la lentitud i de la consciència del nostre vincle amb la terra”.

“El noranta per cent de les feines em semblen pitjor que la meva”. Entrevista a Pol Dunyó a La Directa!

Bart Grugeon entrevista Pol Dunyó, autor d’ESTRIPAR LA TERRA, a la contraportada de La Directa.

S’hi diu, entre d’altres coses:

“-La vida de pagès no és precària i sacrificada?

-El noranta per cent de les feines em semblen pitjor que la meva. Hi ha períodes que treballo molt, i d’altres que molt menys. A la primavera i a l’estiu hi ha una explosió de feina. A l’estiu hi ha més llum, l’herba creix més, les plantes creixen més, tot s’asseca més de pressa, has de regar més, has de recollir més. Segons la temporada, tinc jornades de dotze o tretze hores, però d’altres de tres o quatre hores”.