Behrouz Boochani, Premi Veu Lliure-Pen Català 2020

Behrouz Boochani, l’autor de ‘Cap altre amic que les muntanyes’, serà premiat amb l’XI Premi Veu Lliure que atorga el PEN Català. Aquesta organització reconeix així la darrera obra de l’escriptor i activista kurd, que ha estat traduïda al català i al castellà per la nostra editorial i que Boochani va escriure des de la presó, a través de Whatsapp.

El premi Veu Lliure-PEN Català, celebrat per primera vegada a les Illes Balears l’any 2010, segueix reconeixent avui dia els autors perseguits a causa dels seus escrits. Boochani se suma així a veus com la de Ramon Esono, Alí Lmrabet, Tienchi Martin-Liao o Dessale Berekhet, tots ells guardonats amb aquest premi, que enguany es materialitzarà en una escultura de Maties Sansaloni oferida pel Consell de Menorca.

Amb motiu de la concessió del guardó, l’autor farà una gira virtual arreu dels Països Catalans i participarà a l’acte de tancament del Premi. El primer  esdeveniment tindrà lloc a València el dia 12 de novembre, al centre cultural Ca Revolta, i comptarà amb la presència de l’escriptor Martí Domínguez i la traductora i catedràtica de literatura nord-americana de la Universitat de València, Carme Manuel. A Eivissa, l’acte se celebrarà el 13 de novembre, amb Fanny Tur, directora de l’Arxiu Municipal d’Eivissa i altres participants. En tots dos actes es durà a terme la recepció del premi en format virtual per part del guanyador.

L’acte que se celebrarà a Barcelona tindrà lloc durant el mes de desembre i està previst que Boochani hi participi també. Paral·lelament a aquestes activitats, també hi haurà una conferència virtual que tindrà lloc en la Fira del llibre de València el dia 15 de novembre, on participarà l’editor Joan Sala i l’escriptor Toni Mollà.