“La tesi del llibre és que, en qüestió de lluita contra el canvi climàtic, ens estan venent la moto, oi?
Sí. Hi ha un gran desplegament de compromisos climàtics per part dels governs. Els últims anys s’hi han afegit les grans corporacions. Però, tot el que s’està plantejant no se sustenta sobre bases realistes. No es compliran. Sobretot, la reducció d’emissions, que és el compromís central. Hi ha compromisos molt concrets d’ara al 2030, però per fer-ho calia reduir un 7% anual les emissions. Ara som a 2023 i segueixen augmentant. Tot fa pensar que seguirà així.”
Aquesta és la primera pregunta-resposta de l’entrevista a Miguel Pajares, autor de BLA-BLA-BLA. El mite del capitalisme ecològic, que signa Xavier Puig al setmanari EL TEMPS. Llegiu l’entrevista sencera, que acaba així:
“Explica que les conseqüències del canvi climàtic són imminents i poden afectar les nostres vides.
Són les conseqüències de no fer el que hauríem de fer. Quin són els perills de passar dels 2 graus d’escalfament o fins i tot arribar a tres o quatre graus aquest segle? Això ja ho havia explicat al llibre Refugiats climàtics (Raig Verd, 2020). Això ens hauria d’importar molt. L’amenaça per les societats humanes és d’una dimensió molt gran. Fem front a situacions molt perilloses pel conjunt de la humanitat, sobretot per la població que viu a les zones tropicals, on es concentra la gran part de la població mundial. Farem front a situacions de manca d’aigua molt gran, de pèrdua de conreus… situacions que ja se saben. Nacions Unides no es cansa de dir-ho. Estan avisant. Realment ens enfrontem a conseqüències molt gran i les polítiques que es fan no estan a l’alçada de l’amenaça climàtica.”